det knirkende skulderblad

Snapping scapula


Det knirkende skulderblad (også kaldt: Snapping scapula) er en sjælden tilstand med smertefulde og hørbare knirkelyde mellem overkroppen og skulderbladet (scapula) ved aktiv bevægelse i skulderen. Tilstanden ses typisk hos unge personer. Der er smerter ved belastning af skulderen og aktivitet med armen over hovedet, og smerterne kan være konstante. Hvis knirkelyden ikke giver smerter, er der ikke tale om snapping scapula.


Årsagerne

Snapping scapula ses ved kronisk slimsæksbetændelse (bursitis), muskulære dysfunktioner (dyskinesi) og ved medfødte og/eller erhvervede ændringer i patientens anatomi, f.eks. som følge af ribbens-/ skulderbladsbrud, en skæv rygsøjle (skoliose, kyfose), svulster, m.m.


Symptomer

Patienterne klager over smerter inde foran scapula, oftest opadtil på indersiden med udstråling til nakke og skulderåg. Smerterne er kraftige og funktionshæmmende og udløses ved bøjning af armen og i de mest udtalte tilfælde ved alle bevægelser. Der er ofte natlige smerter, især efter at armen har været belastet. Patienter, hvor skulderbladet har en ændret form f.eks. som følge efter brud, vil ofte ikke kunne sidde på en stol med højt ryglæn. Derudover beskrives som regel smerter, når de ligger på ryggen.

Ved den kliniske undersøgelse ses ofte winging scapula (Figur 1), dvs. at skulderbladet på den symptomgivende side står lidt længere væk fra kroppen end på den modsætte side.


Behandling

Den kirurgisk behandling af scapula crepitans foretages som regel artroskopisk, dvs. ved en kikkertoperation. Bagsiden af skulderbladet renses og irriterede slimsække, knoglefremspring, o.l. fjernes. Efter operationen vil patienten gennemgå struktureret træning i fysioterapeutisk regi i 3-6 måneder.

Der opnås som regel en markant forbedring af tilstanden, selvom symptomerne kan vende tilbage hos op til 10-15%.


Den kirurgiske behandling af patienter med scapula crepitans blev med specialeplanen i 2011 samlet for hele landet på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital. Vi har vurderet ca. 30 patienter årligt og opereret lidt under halvdelen af dem.

fig.1

Winging scapula: skulderbladet på patientens højre side kan ikke aktiv holdes tæt på overkroppen og er derfor mere synlig.