Udredning

Udredning

Patienter, som henvises til Idrætskirurgisk Enhed, beskriver ofte en bred vifte af forskellige symptomer. Ofte beskrives smerter i lysken eller fra ydersiden af lårbenet (fig. 1), som kan opstår under eller umiddelbart efter fysisk aktivitet. Nogle patienter oplever pludselig indsættende smerter i bestemte situation, så som en dyb hoftebøjning (at binde sko eller at lave en squat) eller når hoften kommer i en yderstilling (yoga, dans, kampsport, m.m.), mens andre er generet af en konstant uro eller murren.

Der er mange forskellige årsager til smerter fra hoften og ikke alle kan og må behandles på Idrætskirurgisk Enhed. Mens slitage (også kaldt artrose) behandles på en almen ortopædkirurgisk afdeling, må patienter med hoftedysplasi kun behandles på landets 3 universitetssygehuse (Rigshospitalet , Odense og Aarhus). Dertil kommer smertefulde tilstande i resten af bevægeapparatet omkring hofteleddet, som man behandler i idrætsmedicinsk eller reumatologisk regi.

Alle patienter, som skal ses på Idrætskirurgisk Enhed på grund af hofteledsrelaterede smerter, får derfor foretaget et røntgenbillede af hele bækkenet. På den måde sikrer vi os, at vi kun indkalder de patienter, som vi også kan og må behandle. Alle andre patienter henvises direkte til vores samarbejdspartnere eller vi beder egen læge om at gøre det (hvis patienten f.eks. kommer fra en anden kommune eller region). Dette sker efter aftale med alle afdelinger i Danmark, som foretager bevarende kirurgi omkring hofteleddet (fig. 1).

Fig. 2. Alle patienter, som henvises med henblik på en hofteartroskopi, bliver udredt i henhold til ovenstående algoritme, som man i samarbejde med alle afdelinger i Denmark er blevet enig om.

I den kliniske undersøgelse vil lægen prøve at reproducere (genfinde) de vante gener med en række kliniske tests og håndgreb. Eftersom patienterne typisk har haft gener i flere måneder eller sågar år, kan det være svært at skelne imellem smerter, som kommer direkte fra selve hofteleddet, og dem som stammer fra muskler og sener udenfor hofteleddet, og som tit er opstået som følge af en fejlagtig kompensation.

Som supplement til den kliniske undersøgelse vil lægen derfor i nogle tilfælde forslå yderligere billede diagnostiske undersøgelser, så som en MR-, CT- eller UL-skanning. Den mest følsomme metode er dog at anlægge en diagnostisk blokade med lokal virkende smertestillende medicin ind i hofteleddet. Hvis den vante smerte herefter er markant reduceret, når patienten prøver at fremprovokere den, betyder det, at årsagen til generne sandsynligvis ligger i hoften og ikke i bløddelene deromkring.

Sammenhænget mellem en smertereduktion i forlængelsen af en indsprøjtning og tilstedeværelse af en skade i selve hofteleddet er dokumenteret i flere studier, bl.a. dem som blev udført på Idrætskirurgisk Enhed ( se det videnskabelige poster til højre).

DOS Poster 2019 - 90x110 predictive value UGGI remmer.pdf


fig. 1.: C-håndgreb, også kaldt C-sign, bruges ofte af patienten for at beskrive den typiske smertelokalisation.

Fig. 2.: Hofte impingement test: Fleksion ADdukation og IndadRotation (derfor også: FADIR test) er ofte postiv, dvs. udløser de kendte smerter. Testen kan dog også være positiv ved smerter i muskler og sener (bl.a. psoas senen).

Hoftens normale anatomi:

Hofteleddet er et kugleleje, og består af et hoftehoved (caput femoris) og en hofteskål (acetabulum). Lårbenshovedet er den øverste del af lårbenet, og ledskålen er en del af bækkenet. Overfladerne i ledskålen og på ledhovedet er dækket af ledbrusk, som sørger for let smertefri bevægelse i leddet. Ødelagt ledbrusk kan føre til slidgigt (artrose).

Leddet er omgivet af forskellige bløddelsstrukturer som ledkapslen, ledlæben, sener og muskler. Som i alle andre led i kroppen er der smørende ledvæske ind i leddet, som produceres af en slimhinde (synovia). Ved irritation (inflammation) i hofteleddet hæver ledhinden op og producerer mere ledvæske. Det kan give yderligere irritation og smerter.

Ledlæben er vigtig for hoftens stabilitet. Den sidder på kanten af hofteskålen i forlængelsen af brusken. Skader på ledlæben kan medføre aflåsninger og smerter specielt under aktivitet.