Resultater og Prognose

Hvad kan du forvente af operationen?

Man må skelne imellem smerter direkte fra hoften og smerter fra de omgivende sener og muskler. Når man har fået tilbudt en hofteartroskopi, så sker det fordi man mener, at smerterne hovedsageligt kommer fra selve hofteleddet. Ømhed og træthed fra sener og muskler udenfor hofteleddet vil ikke primært blive bedre af en hofteoperation.

De fleste patienter kan forvente en betydelig bedring af deres hoftesmerter allerede 3 måneder efter kikkertoperation (fig. 5).

For at opnå et godt resultat og for hurtigt at komme i gang efter operation træner alle vores patienter i fysioterapeutisk regi. Genoptræningen kræver engagement fra din egen side og justeres i dialog med fysioterapeuten. Det er vigtigt at definere et mål. Har du et ønske om bare at kunne gå smertefri eller har du et ønske om at vende tilbage til en speciel idrætsgren. Det strukturerede træning med fysioterapeuten varer typisk 2-3 måneder, man typisk skal du fortsætte øvelserne i eget regi.

Generelt bør smerterne ikke medføre, at du ophører med genoptræningen. Du skal forvente, at der går 3-6 mdr. før du føler dig ”rask” efter operationen. Idræt- og kontaktsport vil typisk først kunne genoptages 6 mdr. efter indgrebet.

Er du over 45 år, vil der ofte gå længere tid, og hos enkelte kan der gå helt op til et år. Hvis vi finder svære slidforandringer i leddet, kan det medføre et længere genoptræningsforløb, en længere periode med ømhed/stivhed i leddet (uanset din alder) og dermed længere sygemelding. Få patienter vil desværre opleve en forværring af deres symptomer, og dette skyldes ofte tilstedeværelsen af slidforandringer forud indgrebet.

Indgrebet foretages ambulant, og man bliver udskrevet samme dag. De første 2 uger skal hoften aflastes med krykker og selvom en hofteartroskopi er en relativ skånsom procedure, vil man have behov for smertestillende medicin i denne periode. Du skal regne med en sygemelding på 4-6 uger og jo mere fysisk krævende dit job er, jo større er sandsynlighed for at du skal være sygemeldt >4 uger. Du bliver kaldt ind til genoptræning enten på Bispebjerg Hospital eller i din hjemkommune få dage efter operation. Indkaldelsen sker via e-boks.

Fig. 5.: Alle patienter udfylder et spørgeskema før og løbende efter operation, så læger og fysioterapeuter kan følge patientens udvikling i forbindelse med operationen og genoptræningen. På en skala fra 0-100, hvor 100 repræsenter "normale" forhold, ses klinisk relevante forbedringer (>10 point) allerede 3 måneder efter operation. Patienter vil som regel først 4-6 måneder efter operation begynde med at dyrke motion, hvorfor forbedringer i kategori "sport" og "fysisk aktivitet" først senere i forløbet kan ses.